Ahad, 16 Disember 2012

Cuti2 sekolah part 3 - Lego.Land..

10 Dec 2012

Yesss... hari yang dinantikan sekian lama dah tiba... percutian ke Legoland... Lama janji dgn kids
  nak gi Legoland ni... sebelum diorg habis peksa akhir tahun lagi... teruja nak pegi sebab its Legoland.. sebelum aku pegi, macam2 cerita yg aku dengar pasal Legoland ni.  Ada yang kata tak best sebab:

1)  taman tema baru, banyak yang tak siap...
2) panas lah... pokok tak tinggi lagi..

ok... aku decided tak mau dengar cakap2 orang... baik aku experience sendiri.  Kalau tak best then tak yah lah pegi lagi... kalau best... boleh repeat dan promote kat orang... 

Aku beli tiket Legoland ni online.  Harga tiket RM140. Tapi kalau kita citizen yakni rakyat malaysia dengan IC Malaysia, kita dapat discount. Kalau kita bukan citizen maka sila bayar RM140... ini stended lah kat mana2 taman tema seluruh dunia.  Hatta aku pegi US pun tetap kena byr harga foreigner... Harga online bayar melalui kredit kad Maybank atau RHB saja dpt lah discount.  So aku dapat utk dewasa adalah RM105 dan kanak2 bawah 11 thn (perghhh muiz lagi 2 bulan nak 12 tahun masa beli) RM82. Untuk warga emas pun RM82.  Nanti dia akan bagi kita receipt pembelian online dan print out kertas tu dan tunjukkan kat kaunter Legoland nanti....

Kami keluar dari hotel dah terlewat, maka kami tak sempat nak sarapan pun... staff hotel kami menginap cakap ada restoran kat situ so nanti lepas tukar tiket kami plan nak sarapan lah.... 

Dari JB amik masa dalam 15 min jek untuk sampai Legoland (LL).  Park keta kat Medini Mall sebb terus masuk Mall dan kuar pun tru mall... sampai2 je tu diaaaaaaaaaaaaaaa.... orang punya ramai lah... aduhaiii... ingatkan kalau pegi hari keje dengan Selangor cuti keesokan harinya rakyat negeri lain tak lah ramai... sangkaan ku tak benar belaka... orang sangat lah ramai....

 Ini tiket dia....

 Ini kaunter beli/tukar tiket

 yang berbumbung tu lah Medini Mall... kat situ lah letaknya restoran2 seperti, burger king, KFC, beriani, tutti frutti, ada gak outlet2 mcm carlo rino dan sebagainya... 

 tengok tu... Muiz dah senyum panjang bila nampak word Legoland... 

Teruja tak??? aku pun terujaaaaaaaaaaa .... 

Kat belakang aku tu lah tempat queue entrance dia.. baru kul 9.30 orang dah amik barisan dah... kami tak sempat nak brekfes sbb muiz tak mo pegi makan konon nanti lambat masuk sebb queue panjang... hehe
 
ini entrance dia... kat sini, tengah hubby aku rakam aksi kami kat sini guna video cam, ada lak dlm recording tu kawan lama dia duk lambai2 dia... tapi dia tak perasan.. dah nak masuk baru perasan kawan dia... tu diaaa punya jauh jumpa kawan... 

Ok first, seperti biasa, hubby mesti suh kami plan, nak pegi mana, main apa dulu supaya tak buang masa tercari2 permainan pastu terkejar2 nak pegi mana sebab park dia besar oiiii... bukan kecik.... 

Kami decided nak main yang orang mesti beratur panjang dan yang extreme dulu... so, anak2 main lah extreme ride... Aku??? never ok... tak kuasa nak mengepam jantung laju2 nak ride.... 
 Farah Muiz pilih main ini dulu... phewww.... tak sanggup acik.... punya tinggi... beratur masih tak ramai... 

 Yang ini pulak main tarik2 tali naik sampai ke atas.... 


Pastu pegi ke Lego Kingdom lak... 
 

Dah jalan2... jumpa kedai pizza... laaaaaaaaa baru teringat tak makan lagi not even brekfes pun... ya ampun boleh tak lapar... bila dah bau pizza baru perut lapar.. punya leka kat dlm tu... stop makan dulu... rege pizza per set agak reasonable...


After 1 hour... orang mula ramai... cuaca baik sekali yakni panas... kira oklah dari hujan.. kalau hujan langsung tak leh enjoy park dalam tu... kalau panas abih2 pun muka je berwajah baru... gelap... 

Kini kami di Land of Adventure... kami tu farah dgn Muiz ajeee....aku idakk...

 kat sini je beratur min 45 min... hahaha... imagine lah 45 min beratur... tapi sebb anak aku hati kental.. maka dia sanggup beratur, bukan lah beratur dlm panas terus all the way...

Ini lah game yg dia nak main beratur 45 min tu... confirm basah dan lencun ok.. ada jual baju hujan pakai buang kat luar ride ni, tp belasah jelah basah2 pun... cuaca pun panas boleh kering naturally... Game ni diorg penah main masa kat Bandung indoor park last year.. tu yg diorg suka nak main tu... aku tunggu kat bridge utk amik gambar...

Pastu naik Monitoring Tower ala2 Taming Sari kat Melaka. 

Aku tunjuk sikit gambar yg aku amik dari atas tower utk tatapan korang... pokok memang lah takdo yg besar2 sebb baru kannn...
 




Yang ini pulak rakyat yang nak nengok 4D movie... masa beratur dlm 45 min.. rakyat yg kelihatan mungkin seramai 100 org... sanggup???? yg ini sanggup lah sebb dia auditorium masuk sekali 100 org hehe...

kat bawah ni gambar kami bergambar dengan replika2 yg dibina dari Lego Bricks.. seriusly impressive... zirafah actual size, orang actual size dibina dari Lego... 


ok cukup lah citer game ride dia....
Conclusion kepada percutian ini adalah sangat best.... Silalah pakai kasut yg bersesuai.. mcm snickers shoe, or flat shoe sbb kaki akan leith berjalan saja... utk pompuan tak yah lah nak melawa pakai heel.. confirm letih...

Jawapan kepada soalan aku kat atas...

1)  taman tema baru, banyak yang tak siap... (ok je aku rasa, macam2 game boleh main... tak sedar masa berlalu..)
2) panas lah... pokok tak tinggi lagi.. (lebih baik dari hujan... klu tak tahan beratur lama or panas, macam mana nak gi USS or disneyland kat LA or Florida? sebb kat sana beratur pun 1 jam gak...)

next entree adalah Mini Land.... ini tempat aku... memang aku sgt teruja nak masuk miniland dia...

Thanks Maryam for reminding me on baby or kids bawah age 3 thn punya experience...

Memandangkan aku tak punya anak kecik, maka aku terlupa pulak pasal game  budak2 kecik, which kami tak masuk pun sebb anak2 tk minat... tapi ada lah aku jumpa tempat budak2 kecik pasang lego... main2 bomba dan pandu kereta utk age macam tu... 

3 ulasan:

mAr@ZiEy berkata...

Farah da tinggi..lebih tggi dari akk..

Bg sy Legoland ni ok but utk mereka2 yg ade anak kecik tak sesuai bwk sbb panas membahang..sangat bahang..if anak umo 2yr and above ok la..baby2 tak sesuai..better ke Puteri Harbour theme park..yg tu ok..heheh

SweetYatt berkata...

yes maryam... utk yg ada baby mmg susah.. sbb baby tak main theme park ni, tp ada juga game bina bricks lego utk age yg kecik2... yg itu boleh tanya en kamal. dia pegi sama..

Suhailah Nor Asim berkata...

Salam. Mari menginap di Sufie Homestay Johor yg harga sgt berpatutan dan hnya 20min shj ke Legoland. Layari blog untuk maklumat lbh lanjut http://sufiebiz.blogspot.com