Jumaat, 8 Februari 2013

keMARAHan melampau

Ini citer pagi td.... skrg aku dah cool..... sebab kalau aku terus update blog aku dgn citer ni pagi tadi mau semua kata2 cantik kemakian aku  meleret panjang umpama panjangnya gaun pengantin yg meleret2 kat belakang pengantin tu...... berbakul2 aku sumpah patung chendana kang.... tah sapa yg jadi patung...

citer nya mcm ni...... kena start dgn citer semalam.... sbb kejadian ini berkaitan dgn citer semalam.... antara jobscope aku kat opis ni adalah menguruskan semua urusan berkaitan business trip yakni, booking tiket dan uruskan visa utk budak2 manufacturing ni... bukan budak2 jek bos2 pun aku buat... oklah... bukan hari2 diorg ni terbang2 kan?... so tibalah turn 2 org staff ni nak ke India... which aku memang tak penah langsung buat urusan visa dgn india embassy ni... pulak baru2 ni dah kena online application.... benda baru best gak nak belajar... diorg ni kena pergi dgn sorang machine maker ni.. tp machine maker tu buat sendiri, staff ni aku buatkan... dia ni owner company dia ke apa ke aku tak tau lah...

tapi rupa2nya.... nak apply visa ke india online ni ada web ID nya utk trace balik form yg half way kita isi tu.... dari pagi hingga ke thari aku cuba nak fill in seorang punya visa.... aku tak paham apa tah masalah nya manjang 'hang' jek sistem diorg.... bila dah hang, aku apply baru, hang lagi.... apply baru..... so utk sorang je aku buat sampai ada 4 ID no.... 4 kali apply lah..... dah lah 4 pages utk sorang punya particular..... ini baru citer sorang.... punyalah teruk... sampai aku tukar PC pinjam PC budak din ni nak buat sebb kat PC aku asik tak leh key in ID no..... 

agak memenatkan..... dah lah tu diorg ni tak nak pegi pakai tourist visa, konon dah penah sangkut kat imegresen Mumbai.... aku ikutkan ajelah kehendah pelanggan aku yakni org yg aku nak uruskan trip diorg... requirement utk biz visa ke India ni lak, agak byk... fed up dan give up.... aku hold dulu kul 12 pm aku ajak kwn pompuan aku kuar gi visit sorang kakak warded kat hosp seremban.... balik dr seremban sampai dlm kul 3 pm.... aku sambung lah buat visa online tu.... alhamdulillah... dapat lah dua2 sekali..... so dah complete dah form semua tinggal nak gi embassy jek... dah tu nak kena prepare duit dekat rm500 sorang utk urusan visa ni.... kesian si haizan ni nak cari cash 1000 nak bagi aku.... 

manager2 aku yg penah pegi India yg apply online sendiri semua apply tourist visa... yg dia ni lak tiba2 nak biz visa... 

Hari ni, sharp kul 8 am, ijoi despatch terbaekkkkk kami datang bgtau "akak, ijoi lupa nak bgtau akak, nak kena ada ROC lah..." ha???? alahaiiiii mana dan dah ni.... nak terbang 18hb... embassy tutup 2 hari minggu depan... so aku decided to call this machine maker rep ni Mr. X.... pagi2 aku call seawal 8.30 sebb ofis hour aku kul 8.00 aku call lah org kul 8 lebih... lagipun dia ni femes kat opis aku ni, so dia pasti dah tau ofis hour aku kan?.... 

so, agak polite lah di pagi2 hari aku call tanya kan ROC.... dia boleh jwb... "ROC apa?" aikk????? aku explain lah kat dia... gamaknya dia pun tak tau requirement tu, wht the hell???? kau yg suh budak opis aku apply visa biz kau pun ta tau requirement.... my judgement was... as a machine maker, kau should know semua ni sebb kau yg nak bawak budak kami gi sana.... so aku ckp lah "u suppose to advise me on roc ni.." nak tau dia bagi kat akuu apa?

"pagi pagi ni sy kena byk bersabar... dah nak naik angin ni, u tanya i suppose to advise u??????" dengan nada yg konon kena byk bersabar dgn aku...... hello mr whatsoever kau baik or kau sapa dgn budak2 opis aku.... aku ada aku punya tanggungjawab dgn budak2 aku yg nak terbang yg dah suntuk ni.... aku ni, jenis manusia yg kalau buat flight booking or visa application mesti nak pastikan ada masa beberapa hari bertenang so tht kalau application reject aku ada masa nak betul or re apply... aku bukan jenis confident level tertinggi dgn benda2 yg melibatkan orang luar...... aku dah dilatih oleh otak tak sempit aku ni utk bersedia utk sebarang kemungkinan kalau application fail ...... dah lah kita tolong remind dia psl cuti next week, pasal requirement visa, alih2 kau nak bagi aku nada mcm tu?..... memang aku chop banned nama kau nanti.... aku tau lah kau baik dgn bos aku pun... tapi aku tetap aku bukan nak jaga hati orang sampai kena jatuhkan keje aku..... 

aku jawablah.... "semua manager2 saya pegi India semua apply tourist visa, diorg semua terkejut knp yg ini nak kena apply biz visa".... terdiam dia...  yelah.... kalau dah kau pun jawab tak betul kat imegresen tu, kenalah tahan sampai 4 jam.... 

later than that, dia call aku, aku jawab emm emm jek... maleh aku nak jawab byk2 kang dia kata aku biadap lak... so better aku diam jek... 

nahhhh.... baru jap ni staff aku datang bgtau aku Mr X call dia, dia kata ok boleh pakai tourist visa.... so nak kena suh aku apply baru lah tu.. againnnnn.... degil ckp org.... tau lah pangkat kau tinggi... tak yah pandang rendah kat aku ni.... kadang2 ada knowledge yg aku tau kau tak tau.... 

ikutkan dah samapi embassy dah  form tu.... meluat tul aku.....mental blok aku pagi tadi....





1 ulasan:

♥S@R@♥ berkata...

cantiknye background blog akk ni..( komen yg tdk kene mengena dgn entry ini..hehe)