Ahad, 21 November 2010

Bermotosikal ke Penang... idea spontan..

Jumaat 19hb Nov 2010



Aku:  Bang, weekend ni tak gi mana2 ke?
Hubby:  Jom gi Penang nak?... makan mee ketam.... (walaweh.... makan mee ketam, bestnyaaaaaa....)
Aku: Ha???? menarik gak... cun..... kita naik motor ek... 
Hubby: Ok

Malam tu juga hubby cari hotel nak gi Penang naik GTR.... giler apa idea mengejut ni.... yelah... asik plan plan manjang tak jadi... plan baik punya nak ride sana, nak ride dgn org ni... tiba masa duk rumah gak.... perkara2 yg byk menyumbang kepada  ketidajadian ber riding adalah

1)  Abang sibuk lah.... lupa ada meeting dgn itu ini... next time ek...
2)  Bang, kita ada wedding invitation lah.... postpone lah...
3) Bang, anak sapa nak tolong hantar gi Yamaha?.... 
4)  Abang letihlah... nak duk rumah je rasa nya..... 

Biasa dgr tak ayat2 ni?..... eeee.... yelah.. org bekerjaya dan berkeluarga, inilah antara penyebab2 ketidakjadian sesuatu planning yg beria2 tu..... 

Tiba hari sabtu semalam, 20hb Nov, pagi2 buta subuh adam aku dah bangun,siap2 nak gi ride dgn hubby... hanya kami berdua di atas 1 motor jek.... tak ajak sapa2 coz idea bidan terjun kan.....kul 7.15 mcm tu kuar rumah isi angin tayar lah, isi minyak lah... (abih tu tak plan awal2... kenalah buat hari nak ride..) gerak betul2 ke Penang kul 7.45 pagi..... fuhhhh.... feeling macho dan best jgn ckplah.... mcm aku lak yg bwk motor... ater naik GTR... motor kesukaan aku... ce ajak naik Versys confirm aku yg buat alasan... he he he... motorialistic tul...  (word ni tak do ok, aku suka2 jek cipta)... Cuaca lak indah sungguh sejuk nyaman tak panas sgt.... tp ada jumpa jerebu dan hujan renyai2 sikit.... tp hubby redah je .. bukan basah sgt pun... agaknya hujan di bawak angin je.... 

Pittstop pertama kat Tg Malim, nak buang airlah, nak minum lah, isi minyak gak sikit.... pitstop ke 2 kat Sg Perak nak makan lak, isi minyak lagi walau minyak cukup... masa tu kul 10 lebih... sambil2 tu ada gak konvoi big bike dlm kump yg kecik2 heading ke Utara... 

One thing abt bikers2 ni, diorg ni asal nampak je kita yg pakai baju motor ni pasti saling bertegur walau tau dah entah sapa2... saling menghormati sesama bikers..... 

Kami sampai kat Georgetown Cititel Hotel kul 12.30 gitu.... buang masa pusing2 georgetown sebb confuse jalan.... letih sungguh penang ni, byk no traffic light, belum kira traffic jam lagi...sbb tulah bikers2 tak ramai hingin ke penang kot... abih2 pun gi Sg Dua makan mee ketam.... hotel kami betul2 kat dpn Nasi Kandar Line Clear dan pasar Chowrasta.... happening tul.... 


Ni dah siap2 nak gi jalan2 kt depan hotel dgn nak gi rumah kawan hubby nak gi makan mee ketam kat Kg Kuala Juru, kena lalu bridge balik lah.... sempat posing2 dlm bilik lagi.... 

Posing gak kat motor kat tempat parking motor hotel.... ishhh awat kepala aku besar dr badan???? ha ha ha... nak jalan dah ni, tup tup hubby notice coolant motor bertakung kat bawah motor.... ada air memancut kuar dr radiator..... mak ai... berderau darah aku.... bila masa lak langgar batu or kayu or besi or binatang2 crossing road?.... yg paling merisau kan aku, tak leh makan mee ketam... waaaaaaaaaaaaaaa... itu top priority tu mai penang..... 

kenalah hubby cari kedai2 baiki motor besar lak....  tanya2 kat area situ semua suh hantar kat kedai Mickey... dah jumpa lah kedai apek tu, tp kedai dia tak ada big bike pun.... motor hubby tak leh nak hantar sembarangan kat kedai2 motor biasa, mcm kedai motor apek Mickey kat gambar ni... belek mcm boleh buat... tapiiii.... 
 Hubby: Lu mickey? boleh bikin sy punya motor? radiator bocor...
Mickey: apa motor ini? mana mau bukak?

wahhhhh pengsan laki aku dengar soklan dia... klu dah dia pun tak tau motor apa, buka kat mana? mcm mana nak buat? pastu leh lak ckp lu kena tinggai ini motor esok angkat..... what??? laki aku ckp, klu kena tinggal atie kena balik naik bas.... ha??? tak mo.... eksiden kang... takuttt.....

Sambil2 tu hubby tipon lah kawan2 dia tanya mana2 kedai yg betul2 leh repair big bike ... dpt lah satu kedai kat Jln P. Ramlee.... lega rasa... kedai ni mmg kecik tp repair motor2 besar... alhamdulillah... apek ni boleh buat, tp kena tunggu sampai siap.... tunggu pun tunggulah dr aku kena balik naik bas... melepas mee ketam pun melepas lah, janji balik tak naik bas...


Ha.... terbarai dah motor laki aku.... tp bikers2 ni tak de risau sgt kot sebb call je kedai angkat motor pastu minta tolong dia rekemen mekanik kat penang.... mekanik tu yg call laki aku.... bagus tak bagus nya rangkaian bikers2 ni.... tapi janganlah jem kat Gemas, confirm tak ado.... he he he...

 Dari kul 4.15 pm kt kedai tu sampai kul 7.30 pm aku dah naik melepek dah kat situ....gaya macam org tercekik bijik durian jek.... giler penat... tekak lak haus.. sampai kena pinjam kapcai tua apek tu nak gi minum kat kedai2 kat situ.... ha ha ha... kelakar giler naik kapcai apek tu....

Lepas dah siap motor, gi lak rumah kawan laki aku kat Bertam.... aduhai... janji punya pasal pegi jugalah... eh kat rumah dia ada tanam anggur lah... tp dia kata masam giler....ini bukan plastik tau... ini betul2 punya, aku siap picit2 lg nak confirm kan... he he he

Pastu balik bilik hotel sampai kul 11.30 mlm.... giler letih..... hubby ajak gi Line Clear mkn nasi kandar... Ya Rabbi..... nasi kandar di tengah malam?.... belasah jelah....


Semangat sungguh mamu ni.... cayalah....

Nasi yg aku dgn hubby makan @ 11.30 pm...emmmm...


Balik bilik, sapu losyen halia kat kaki, tidur... perghhh tak sedar diri tidur..... tau2 dah subuh... sib baik ada alarm, klu tak hanyut...

Esok Ahad, pagi2 hujan lak.... redah hujan nak gi beli jeruk kat Pasar Chowrasta..... sebenarnya nak kena tunggu Jambatan Pulau Pinang dibuka utk laluan kul 10 am disebabkan oleh Larian Jambatan Pulau Pinang dari pukul 1 am tu..... 

Dalam perjalanan balik nak naik bridge bertembunglah dgn konvoi mat rempit ni.... aku tak kisahlah diorg nak berkonvoi tp tau apa yg tertulis kat baju diorg?... Pemuda Umno, Tanjung..... entahlah... belasah jelah... janji kami dpt balik....he he
Maka,selamat tinggallah Pulau Pinang... kat atas motor borak dgn hubby, ckp lepas ni kita ke JB lak.... yesss..... 

2 ulasan:

mzhany berkata...

waaaa, besh nyer...

nak pinjam motor ijau tu bleh tak kaktie? nak g jalan2 kat Klang Valley jer...bleh la bleh laa... tak kacau nye GTR itam tu ;)

**agak2 lepas tak suami kaktie nak bg eh?**

SweetYatt berkata...

he he... motor hijau?... emmm boleh... gilah minta kat en sharin kamu... he he