Khamis, 1 Disember 2011

Dilema.....

hari ni aku dalam dilema... anak dara aku dah menginjak remaja rupanya ... maka aku kenalah berhati2 dan berpada2 utk berkomunikasi dgn anak dara aku.... cepat benar masa berlalu... rasa mcm comel2 lagi je Farah aku, tup2 dah besar dah anak dara dah... rasa baru je aku mandi2kan, suap2kan dia makan minum, pakaikan bedak, pakaikan baju, beli gaun2 yg comel utk dia.... tup2 dah nak masuk form 2 dah..... 

dilema aku adalah, "ibu, nak gi tengok wayang dgn kawan2 kat Alamanda, boleh tak?"... emmmm.... selama hari ni kami pergi nonton berempat, aku, hubby, farah dan muiz.... tak penah lagi dia minta pegi sendirian dgn kawan dia... dan aku belum pulak ready nak lepaskan dia....tup tup aku kena hadapi soklan itu...

Dalam hati memanglah tak bagi sgt dia pegi sebb aku takut dia tak boleh behave semoleknya bila di belakang kami... apa yg aku faham dan aku dengar dari pengalaman kawan2 yg anak2 dara mula nak minta keluar dengan kawan2, diorg mesti ikut anak diorg sekali walau pun tak join them....mcm mengongkong je bunyinya kan? tapi itulah... rasa cemburu, rasa takut, rasa tak percaya semua ada .... rasa mcm aku je yg boleh menjaga dia sebaiknya... tapi aku lupa, dia dah menginjak remaja... dia dah mula ada fikiran lebihkan kawan2... kehidupan dia dah mula dipengaruhi kawan2.... dah terpecah dua dah... bukan lagi mendengar cakap aku 100%.... dia dah sekolah menengah dah oiii... bukan baby2 lagi....

second thought aku adalah, aku kesian kat dia, nak keluar dgn kawan2 pun tak boleh???? tapi hubby aku bagi, aku je tak bagi... 

dahlah hubby aku halang dia ada account facebook which byk buruk dr baik bila addicted to facebook...
bukan apa, kadang2 kata2 dalam facebook ni buleh mengundang perbalahan dgn kawan2 nanti. sedangkan org2 tua mcm kita pun ada yg berbalah dlm facebook inikan budak2 remaja yg baru nak belajar berhemah.... kata2 tak selari dgn fikiran... 

so, jenuhlah aku duk consult anak dara aku tunggu aku cuti aku hantar ... dia dah nangis.. kesian lak aku dengar dia nangis... aku tau, farah ni jenis yg sgt menurut kata... tk byk membantah... kiranya senang sgt dgn dia... tapi, bila dia tiba2 nak minta outing dgn kawan2 aku tiba2 lak tak bagi....

dah tanya pengalaman kawan sana sini, finally aku beranikan diri nak bagi dia pergi lagipun dia akan pergi dgn sepupu dia dan kawan dia yg mmg transit kat rumah aku balik sekolah... tp budak Lina ni dah biasa, anak aku tak biasa... 

tup2 dia kata, "tak pelah ibu, akak pegi lain kali jek bila ada citer yg best...." dia nak tengok twilight saga part 1... ishhh citer ntah apa2 tu... lagi lah aku tak bagi.. aku suh dia tengok puss in boots.... dia tak mo.... he he he.. ada ke citer katun aku suh dia tengok...

so aku ckp, nanti next change, klu ada citer2 yg sesuai, dan ada org tua yg temankan aku izinkan.... so dia oklah dengan deal tu.....



tup tup..... si adik sudah nangis lak bila dengar yg akak dia boleh kuar nonton di hari yg lain... dah menjerit nangis tak puas hati lak.... bukan dia je nangis, Alya adik wani pun nangeh juga.... adoi laaaa... umur baru sek rendah dah sibuk nak join sek menengah..... 

adoi laaaaaaaaaaaaaaa mmg dalam dilema tul aku bila anak sorang dah nak remaja, sorang dengki beraja.... sib baik ada 2 jek.. tak 4... klu tak, jenuh aku nak pujuk sorang2......

now i know.... i have a big girl to take care off bukan lagi budak2 kecik yg asik nak kena dgr cakap lak... kena byk membaca ilmu mengenali anak remaja ni.... dulu masa aku remaja, lain wooooo .... sgt2 lain... dulu tak ada kes lari2, dibawk lari, rogol2 ni.... perghhh cabaran tul.... 


2 ulasan:

♥S@R@♥ berkata...

sedih plak rasa klu sara bygkan sara kat tmpt akk..

fiya yg baru 3bulan ni pun sara dah rindu saat2 dia mula lahir dulu..rasa cam main anak patung je..hehe

SweetYatt berkata...

emmm itulah sara, cabaran akak semakin berat skrg, dulu dia kecik, skrg dia dah besar... anak pulak tulah sorang je pompuan...