Selasa, 6 April 2010

Cemburu Seorang Perempuan - Siti Hazneza Abdul Hamid

Sinopsis:
Tidak sulit beristeri dua, Dhiya... kiranya yang kedua itu ialah dirimu. Kiranya yg kedua itu penuh reda sepertimu. Isteri, di wajahmu ada syurga, yg di dalamnya beralun tenang alirannya dan sesekali aku rindu. Namun yg sesekali itu aku seringnya tidak mampu untuk memenuhinya. Kasing sayang kita ada sempadan yg memisahkan, hingga ruang2 intim antara kita, aku lemas sebelum waktunya. Andainya syurga buatmu, lalu aku harus menjadi suami yg bagaimana? selayaknya aku di mana? Dan adakah syurga buat suami sepertiku? Suami yg seringkali gagal meletakkan keadilan di dalam rumahtangga. Isteri, melamarmu menjadi isteri kedua adakah suatu yg dinamakan kesilapan, bila tatkala kesempurnaanmu menjadikan aku seorang suami yg gagal...
Ulansanku:
Cerita ni mmg best, salah satu buku yg aku beli semasa PBAKL baru2 ini. Buku ni terbitan tahun 2003, recommeded by adik promoter Creative tu... Main emosi, geram, dendam, sedih... Kisah dilema seorg suami dlm menangani 2 org isteri yg perasaan si suami mmg berbeza terhadap satu sama lain. Keliru, dan tidak tegas menjadikan Zik lelaki yg lemah kerana tidak tahu menjinakkan Emi dr mula. Mengambil kesempatan atas kebaikan Dhiya, sahabat baik sendiri hingga mengelirukan byk pihak. Dan disebabkan perasaan kasih Dhiya pd Zik yg tidak diketahui Zik menjadikan Dhiya sanggup berkorban dan menjadi korban kerana cemburunya seorang perempuan.
Endingnya sedih...... dan gembira....
Rate utk novel ini 4*...

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

novel ini memeng bagus..
sebetulnya kesempurnaan dhiya menjadikan zik suami yg gagal..rasa cinta yg hadir tnpa sedar tlh wujd dlm diri zik bt dhiya..ternyata zik lbh takut kehilgn dhiya dr emi..
cinta semata2 bkn jaminan utk bhgia dlm rumahtangga..mengikkat suami bkn pada kakinya tapi pd hatinya agar kemana pun dia,pasti hatinya terikat dgn kita..

myNdyA berkata...

slm sis, i copy ur synopsis novel ek. :)