Rabu, 23 Mac 2011

Perjalanan.... Orlando, Florida...

21 Mac, 2011
bersiap nak terbang ni....
Akhirnya hari yg dikira2 dah tiba.... Tepat jam 3.15 ptg waktu Msia, dgn penerbangan MH94, aku, hubby, Oily (manager hubby) dan Aza wife oily pun berangkat ke Orlando...... kali ni aku ada kawan.... sebelum2 ni aku sorang2 je merayau.... nak ke Orlando kali ni, mcm biasa lah preparation membeli makanan dan ubatan lebih utama... maggi lah, milo 3 in 1 lah, biskut lah.... buat alas perut bagi tak lapar sepanjang kat sana...
tu diaaa... bekalan untuk 10 hari ku...
Ke KLIA kali ni, abah mertua volunteer nak hantar, mak dgn abah aku pun nak ikut sama.. aku bukan apa, mak aku tu emo sikit, kang nangih punya kat airport.... kan betullll..... memang betul pun, dia nangis peluk aku macam aku nak gi Haji lak... emmm mmg dah patut pun gi haji ni.... he he...anak2 tak ada masa aku kuar rumah, diorg gi sekolah.... sedih hu hu.... asik kena tinggal je diorg yea.... tapi tak pe, korang baca citer aku travel mesti korang pun tak sanggup nak tempuh...

Sampai KLIA, oily dah tunggu, check in beg, biasalah... beg merah tu pasti bagi kg lebih kat luggage kami... tu belum balik lagi, mesti kena repack punya lah....tak pe itu keje hubby aku he he he... 

Tren ke international terminal rosak lah pulak, maka kami kena naik bas rapid kl... nampak ummie aida dgn hubby dia nak pegi umrah... cantik lah dia... nampak kurus sangat2.... eh aku pun dah kurus apa... tapi tak lah kurus sangat2.... hu hu... sampai kat terminal sana suppose kami kena ke gate C3... lepas solat dan minum2 sikit maka ke gate C3 lah kami... tapiiiiiiiiiiiiiiiiii.... dah tukar ke gate H2 lak.... hampeh tul... bukan dekat nak kejar2 ke situ.... belum terbang dah berpeluh.  Tapi kami managed on board lah...

Perjalanan ke LA kami via Taipei... dari KL ke taipei, amik masa 4 jam 20 min.  Dalam flight ada lah makan2 heavy. ramai org taipei naik flight ni.  Mat Salleh tak dak pung.... sampai di Taipei, kami kena turun sebb undang2 di sana memastikan semua passenger yg sampai ke Taipei harus diperiksa juga, maka kami buat Uturn lah kat airport tu utk check out dan check in balik.  Kat taipei je kami kena tunggu dlm 1.5 jam utk boarding semula ke LA. Bila dah masa nak boarding, ada lak couple terlambat sebb flight sebelum dia connecting tu lambat sampai.... lambat dlm 20 min.

Perjalanan ke LA bermula utk 12 jam berikut nya.... imagine ek... naik flight lama2.... kali ni aku byk rasa tak selesa lak naik flight ni.... mujur ada novel, pastu kali ni aku mmg tak ada hati nak tengok2 movie... nak tidurkan diri kat dlm flight tu punya lah siksa, serba tak kena aku.... tp nak buat macam mana, dah nak ikut kan?...
abah hubby belikan hubby buku ni utk hubby baca dlm flight.. sweet kan?....
 Kami tiba di LA pukul 6.30 ptg waktu LA.  waktu LA lewat 12 jam dr malaysia.  sampai kat LA, kami kena 'ditelanjangkan' kat full body scanner tu... bukan telanjang buka baju tu, tp diorg kan ada body scanner yg buleh nampak segala isi perut korang tu.. tu maksud telanjang aku... ishhh korang ni... he he

  Korang imgine lah, kaki kena kangkang, tangan kat atas kepala udah mcm monyet pastu dia suh berdiri tegak hadap lah  kotak hitam yg tak nampak apa2 tu.  Sebenarnya aku tak terpikir langsung pasal full body scanner tu, untill aku dah lepas dan aku tengok org2 lepas aku baru aku perasan itu lah body scanner tu.  ishhh mcm mana lah bentuk rupa bumi badan aku diorg tu tengok... ha ha ha sib baik kejap jek dlm 3 saat mcm tu... ce lah korang bayangkan, klu kat msia ada, siti nurhaliza, umie aida pun kena mcm tu.... ha ha ha ha... gempak sih...

Eh.. korang tauuu, kat LA, airport annoucement dlm bahasa melayu pun ada tau... jgn tak sangka...terkejut den.. pegawai2 imegresen tu ada yg boleh cakap indonesia tau.. ha ha ha begitu sekali multi culture nya LA... semua bangsa ada kat depan tu... masa interview kat imegresen tu, sib baik Mr Tsang tu peramah.  Dia siap tanya aku, setiap tahun aku masuk US ikut hubby, siap tanya aku cuti ni aku apply ke, keje ke kat msia.. siap boleh buat lawak2 lg... alhamdulilillah mudah urusan aku kat sini...Tapi si oily dgn azza kena tahan sebb declare bawak serunding... he he he... mak dia bekalkan dia serunding, tp kena tahan kat LAX airport... maka tak berserunding lah diorg..... tak pe meh kita taler maggie bersama2...

Kami kena terminal lagi satu utk ke United Airlines punya gate.  kena naik shuttle bus, tp beg dah check in siap2... rushing lagi... ingat tak letih ke?... mencabar minda dan badan tul...

Sampai kat LA, oily beli oatmeal kat McD... nampak mcm sodap, suh lah hubby beli... mmg sodapppppp.... dia ada campur kismis dan epal potong kat dlm tu... makan tu pun boleh kenyang...
nampak sedap kan? makan lagiee sedappp....

muka tak mandi dr 21hb.. eh tp tetap nampak sweet lah... cewahhh... gigi dah gosok ek...

aku dan azza kat gate 86, LAX

Penerbangan ke Orlando seterusnya pukul 10.30 malam.  Jalan2 kat airport LA tu kejap, pastu stay kat gate 86 utk tunggu boarding.  Boleh pulak tket nak ke Orlando ter over book, siap United Airlines tu offer kat sapa2 nak lepas kan tiket flight kami tu dan bagi penerbangan pertama awal pagi esoknya, dan tambah nilai usd 400 utk penerbangan mana2 menaiki US worldwide... yg diorg ni ingat dpt cash, konon nak give up lah tiket tu, boleh gak buat beli ipad2 sorang satu.... tapi rupanya tidak... ha ha ha... bikin gempak aje... gurau terlampau lah tu...

Ok dah naik dah flight ke Orlando... adeh... letih nya aku bila pikir nak turun naik flight ni.... ada lagi 5 jam nak tiba orlando.  Walau naik kul 10.30 mlm waktu LA, tapi sampai ke Orlando waktu tiba, pukul 6.30pg dek perbezaan masa. dlm flight ke orlando, tak leh tidur langsung... entah mamat mana  tah yg keje asik kentut2 je dlm flight tu.... naik muntah aku membau... aku dgn hubby bantai tersenyum jek... naik kembung perut aku bau kentut.  Sib baik lah flight awal setengah jam tiba kat Orlando... peghhh legaaa.... sapa lah yg tak bertamadun kentut dlm flight.. hampeh....

Citer selanjutnya... tungguuuuu.......

2 ulasan:

mzhany berkata...

kak tie, jgn lupa upload gambar ye nanti..

SweetYatt berkata...

hani, naper akak tak leh jd follower kamu?....